Koniec lata obfituje w dojrzewające warzywa, warto je więc wykorzystać, nadziać i upiec! U mnie faszerowana papryka i cukinia – do wyboru co kto woli 😉

 

Ciekawostka!

Papryka jest jednym z warzyw zawierających najwięcej witaminy C!

 

 

 

 

 

 

Papryka faszerowana pęczakiem, mielonym i serem pleśniowym

 

Składniki:

papryka – 2 sztuki

kasza jęczmienna pęczak – 0,5 szklanki

ser pleśniowy np. gorgonzola – plaster

mielone z indyka – 150g

ser żółty – 2 plastry

sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

Paprykę umyć, przekroić na pół lub odciąć górną część i wyciąć gniazda nasienne. Kaszę ugotować. Mięso podsmażyć na patelni bez tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Ser pleśniowy pokruszyć na mniejsze kawałki. Kaszę, mięso, ser wymieszać, farsz włożyć do środka papryki. Wierzch przykryć plastrem żółtego sera. Piec w piekarniku  w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

 

Cukinia faszerowana mielonym z pomidorami i serem feta

 

 

Składniki:

cukinia – 2 sztuki

mięso mielone z indyka – 150g

pomidory – 2 sztuki

ser feta – 3 plastry

sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek

 

Przygotowanie:

Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć bez tłuszczu, dodać pomidory i przyprawy. Smażyć razem około 15 minut, aż odparuje woda z pomidorów. Farsz przełożyć do wydrążonych cukinii, na wierzch dodać pokruszony ser feta. Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Smacznego!

One Response to “Warzywa pieczone z farszem!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *