Na rynku spożywczym dominują produkty przygotowane z oczyszczonych zbóż, często pozbawionych swoich kluczowych wartości. Przyzwyczailiśmy się, że biały chleb, biały makaron i mąka pszenna 550 to nasza codzienność. Tymczasem jeżeli nie ma przeciwwskazań w naszej diecie powinny dominować produkty pełnoziarniste! Ale dlaczego?

  • zawierają więcej błonnika – spowalnia przyswajanie węglowodanów, poprawia perystaltykę jelit, obniża cholesterol
  • zawierają więcej witamin – szczególnie tych z grupy B, w procesie oczyszczania białej mąki, większość tych witamin jest odrzucana razem z otrębami
  • zawierają więcej składników mineralnych – szczególnie żelaza, cynku, wapnia fosforu
  • zawierają antyoksydanty – karotenoidy oraz witaminę E, które zapobiegają nowotworom czy opóźniają procesy starzenia
  • udowodniono, że osoby które spożywają produkty pełnoziarniste mają niższe BMI w porównaniu z osobami jedzącymi produkty z oczyszczonych mąk
  • badania pokazują, że osoby spożywające produkty pełnoziarniste mają aż 20% niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy
  • wykazano, że spożywanie 3 porcji produktów razowych obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 28%

 

Oprócz pieczywa razowego, makaronów z mąk pełnoziarnistych można przygotowywać potrawy z użyciem mąki razowej (mąka pszenna 1850 lub mąka żytnia typ 2000)!

 

Proponuję Wam ciasto z mąki razowej z porzeczkami!

 

Składniki:

4 jajka

duży jogurt naturalny

1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżka masła

łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

owoce (u mnie porzeczki, ale możecie użyć innych)

cukier puder (jeżeli używacie słodszych owoców niż porzeczki, możecie go pominąć 😉 )

sól

 

Przygotowanie:

Masło roztopić i ostudzić. Mąki przesiać, pozostałe na sitku otręby dodać do mąki. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Stopniowo dodawać żółtka, jogurt i roztopione masło. Do składników mokrych dodać suche i połączyć łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać owocami. Piec w piekarniku w temp 180 stopni przez 45-50  minut. Jeżeli użyliście kwaśnych owoców to po wyjęciu z piekarnika posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.

 

Uwaga! Ciasto z mąki razowej ma zdecydowanie inną konsystencję – jest bardziej wilgotne i zbite po upieczeniu, niż tradycyjne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *