Spożycie fast foodów w ostatnim czasie dość mocno wzrasta. Szybkie, tanie i dobre – czego chcieć więcej? Niestety tego typu jedzenie nie koniecznie jest dobrej jakości. Warto przygotować jego lepszą wersję samemu w domu – smakuje podobnie, a w przypadku pizzy dostarcza więcej błonnika, mniej tłuszczu i nie zawiera konserwantów i polepszaczy. Jak macie wolną chwilę – a w sumie dłuższą chwilę – przygotowanie pizzy jednak zajmuje trochę czasu, warto spróbować przygotować pizzę samemu w domu! Poniżej przepis.

 

 

 

 

 

Pizza na razowym spodzie

 

Składniki:

3 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000

3/4 szklanki ciepłej wody

15g drożdży

łyżeczka cukru

kulka mozzarelli

puszka pomidorów

cebula

2 łyżeczki oleju

sól, pieprz, papryka słodka mielona, oregano

+ dodatki wg własnego uznania

 

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z wodą i cukrem. Zasypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, stopniowo dodawać przygotowany zaczyn drożdżowy, cały czasy wyrabiając ciasto. Na koniec dodać olej, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto posypać mąką, rozwałkować i przełożyć na blachę, zawinąć brzegi, aby były grubsze niż spód. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować sos pomidorowy. Posiekać cebulę i zeszklić ją na łyżeczce oleju, dodać pomidory. Gotować aż pomidory się rozpadną i powstanie dość gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać tartą mozzarellą i ulubionymi dodatkami. Piec przez 20 minut w temp. 190 stopni – na początek grzanie od dołu, później grzanie góra dół.

 

U mnie z szynką, rukolą i pomidorami  🙂

 

 

SMACZNEGO!