Ten przepis po raz kolejny udowadnia, że słodycze mogą być zdrowe i jest na nie miejsce nawet w diecie odchudzającej! Nie chodzi o to, żeby ze wszystkiego rezygnować, ale znaleźć zdrowszą alternatywę dla naszych codziennych pokus. Taką idealną alternatywą są ciasta pieczone przez nas samych w domu, wiemy co i w jakiej ilości w nich jest! Dieta nie ma być karą i pasmem wyrzeczeń, a sposobem na życie! Poniżej przepis na banalnie proste ciasto z fasoli.

 

 

 

 

Kokosowe ciasto z białej fasoli konserwowej z jagodami

 

Składniki:

  • 2 puszki fasoli białej
  • 5 jajek
  • szklanka mielonych wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
  • pół szklanki oleju
  • 4-5 łyżek miodu
  • cukier waniliowy
  • olejek waniliowy
  • jagody/borówki – opakowanie
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe dokładnie zmielić. Dodać do blendera razem z pozostałymi składnikami poza jagodami. Zmiksować na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowaną blachę wylać masę, posypać jagodami. Piec w piekarniku nagrzanym do tem 180 stopni przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od wielkości blachy jaką użyliście, jeżeli ciasto będzie wysokie – wymaga dłuższego czasu pieczenia.

 

Ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera nabiału!