Grejpfrut jest chyba najbardziej nielubianym owocem, który wymieniacie w czasie wywiadu żywieniowego. Najprawdopodobniej niechęć do niego wynika z gorzkiej skórki dookoła, która nadaje mocny, cierpki smak. Natomiast sam miąższ potrafi być równie słodki co miąższ pomarańczy! I warto go włączyć do swojego jadłospisu, bo posiada wiele cennych składników, które mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie, oto niektóre z nich:
-
obniża poziom glukozy we krwi
-
dzięki zawartości pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego, obniża poziom cholesterolu we krwi
-
wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
-
niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny – idealny dla osób z insulinoopornością i cukrzyków
-
wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
-
bogactwo antyoksydantów, źródło witaminy C – dzięki tym związkom wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Polecany jest w szczególności dla osób odchudzających się i chorujących na cukrzycę.
Najprostszym sposobem na włączenie do jadłospisu produktu, który średnio nam smakuje jest zrobienie zupy krem lub koktajlu – wszystko zmiksowane, nic nie widać, a smak czasami potrafi pozytywnie zaskoczyć. W przypadku grejpfruta polecam raczej koktajl 😉
-
1 grejfprut
-
2 brzoskwinie
-
garść malin
-
pół szklanki wody lub soku pomarańczowego, dla wielbicieli może być sok z grejpfruta
Wszystko zmiksować i tak oto powstaje pyszny koktajl, w którym wcale nie czuć goryczki grejpfruta!
Niestety grejpfrut jest również jednym z owoców, który może wchodzić w interakcje z lekami, szczególnie tymi na nadciśnienie i cholesterol. Jeżeli przyjmujesz leki, najpierw przeczytaj ulotkę, czy aby na pewno możesz bezpiecznie włączyć grejpfruta do swojego jadłospisu.
mgr Marta Tadeuszyk-Walkowiak
Dietetyk w Obornikach Dietetyk w Stęszewie Dietetyk w Rogoźnie
ul. Młyńska 5 ul. Dworcowa 1 ul. Fabryczna 7D
tel. 880 044 823 tel. 660 179 301 tel. 880 044 823