Koniec lata obfituje w dojrzewające warzywa, warto je więc wykorzystać, nadziać i upiec! U mnie faszerowana papryka i cukinia – do wyboru co kto woli 😉
Ciekawostka!
Papryka jest jednym z warzyw zawierających najwięcej witaminy C!
Składniki:
papryka – 2 sztuki
kasza jęczmienna pęczak – 0,5 szklanki
ser pleśniowy np. gorgonzola – plaster
mielone z indyka – 150g
ser żółty – 2 plastry
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Paprykę umyć, przekroić na pół lub odciąć górną część i wyciąć gniazda nasienne. Kaszę ugotować. Mięso podsmażyć na patelni bez tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Ser pleśniowy pokruszyć na mniejsze kawałki. Kaszę, mięso, ser wymieszać, farsz włożyć do środka papryki. Wierzch przykryć plastrem żółtego sera. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30 minut.
Składniki:
cukinia – 2 sztuki
mięso mielone z indyka – 150g
pomidory – 2 sztuki
ser feta – 3 plastry
sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek
Przygotowanie:
Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć bez tłuszczu, dodać pomidory i przyprawy. Smażyć razem około 15 minut, aż odparuje woda z pomidorów. Farsz przełożyć do wydrążonych cukinii, na wierzch dodać pokruszony ser feta. Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Comments are closed.
Jagoda
Niam niam.Ostatnio robilampapryke ale bez zoltego sera z miesem drobiowym.