Burak

Znany głównie ze swoich właściwości krwiotwórczych. Ma jednak więcej możliwości niż tylko korzystny wpływ na hemoglobinę.

  • obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na pracę serca, dzięki zawartości tlenku azotu
  • ma działanie przeciwzapalne
  • dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
  • korzystnie wpływa na wydolności organizmu u osób ćwiczących.

 

 

Oprócz doskonale znanych buraczków do obiadu można go też użyć w inny sposób, np. w sałatce.

 

Sałatka z burakiem i kozim serem

 

Składniki:

burak – 3 średnie sztuki

kapusta pekińska – 1/2 sztuki

orzechy włoskie – 0,5 szklanki

ser kozi (roladka lub plastry) – opakowanie

 

oliwa z oliwek – 5 łyżek

ocet winny – 5 łyżeczek

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Przygotowanie:

Buraki umyć i ugotować w całości. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Kapustę poszatkować. Orzechy albo kupić już łuskane, albo wyłuskać samemu i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę lub roladkę w plasterki. Oliwę wymieszać z dodatkiem octu, soli, pieprzu i odrobiny cukru. Na talerzu ułożyć najpierw kapustę, potem buraki, ser i na wierzch posypać kawałkami orzechów. Polać przygotowanym sosem.

 

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje – kaloryczność jednej porcji 430 kcal.