Znany głównie ze swoich właściwości krwiotwórczych. Ma jednak więcej możliwości niż tylko korzystny wpływ na hemoglobinę.
Oprócz doskonale znanych buraczków do obiadu można go też użyć w inny sposób, np. w sałatce.
Składniki:
burak – 3 średnie sztuki
kapusta pekińska – 1/2 sztuki
orzechy włoskie – 0,5 szklanki
ser kozi (roladka lub plastry) – opakowanie
oliwa z oliwek – 5 łyżek
ocet winny – 5 łyżeczek
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Buraki umyć i ugotować w całości. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Kapustę poszatkować. Orzechy albo kupić już łuskane, albo wyłuskać samemu i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę lub roladkę w plasterki. Oliwę wymieszać z dodatkiem octu, soli, pieprzu i odrobiny cukru. Na talerzu ułożyć najpierw kapustę, potem buraki, ser i na wierzch posypać kawałkami orzechów. Polać przygotowanym sosem.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje – kaloryczność jednej porcji 430 kcal.