Przepis na ekspresowe placki bananowe, idealne na śniadanie albo do zabrania na drugie śniadanie do pracy!

Często spotykam się z pytaniem “A to banan na diecie może być? Przecież on ma tyle cukru!”. Jak najbardziej banan może się pojawić w diecie odchudzającej, oczywiście na zmianę z innymi owocami. Banana powinny ograniczać osoby mające cukrzycę czy insulinooporność, ma on wysoki indeks glikemiczny, przez co może powodować skoki glukozy we krwi. Ilość cukrów prostych w bananie zależy od jego dojrzałości, warto dlatego wybierać banany nie tak mocno dojrzałe, lepiej lekko zielony niż czarny. Owoc ten słynie z stosunkowo dużej zawartości potasu, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi – ma działanie przeciwne do sodu, czyli obniża ciśnienie krwi.

Składniki dla dwóch osób:

  • 2 banany
  • jajko
  • 3-4 łyżki mąki ( ja użyłam koksowej, co dodatkowo dało fajnego aromatu kokosa, a przy okazji nie zawiera glutenu, ale ze spokojem możecie użyć innej, najlepiej razowej)
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • opakowanie malin

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, w wersji lekkostrawnej można upiec w piekarniku. Jogurt wymieszać z rozgniecionymi widelcem malinami.

Kaloryczność porcji w przeliczeniu dla jednej osoby: 340 kcal