Tradycyjnie oprócz pączków w tłusty czwartek goszczą na naszych stołach faworki czy chruściki, jak kto woli. Smażone na głębokim oleju są nie tylko wysoko kaloryczne, ale również ciężkostrawne.

 

Przetestowałam przepis na faworki w wersji pieczonej. Smakowo wypadły bardzo dobrze, najlepsze oczywiście na ciepło od razu po upieczeniu 😉

 

Poniżej załączam przepis

 

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, typ 500
  • 1 łyżka mąki pszennej, typ 1850 (można pominąć i dać troszkę więcej mąki pszennej, typ 500)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza cukrem pudrem wymieszać, wyrobić ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i ciasto pokroić w paski. Środek każdego paska naciąć i przełożyć ciasto przez naciętą dziurkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec przez 8-10 minut (jeżeli rozwałkowaliście bardzo cienko ciasto, to wystarczy nawet 6 minut).

Posypać cukrem pudrem i zajadać do kawki 🙂

 

=> Dla osób korzystających z Thermomixa => wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, włączyć opcję ciasto i wyrabiać około 3 minuty, reszta kroków jest do wykonania jak przy normalnym cieście.

 


Dietetyk Oborniki | Dietetyk Rogoźno | Dietetyk Stęszew | Dietetyk Poznań