Tradycyjnie oprócz pączków w tłusty czwartek goszczą na naszych stołach faworki czy chruściki, jak kto woli. Smażone na głębokim oleju są nie tylko wysoko kaloryczne, ale również ciężkostrawne.
Przetestowałam przepis na faworki w wersji pieczonej. Smakowo wypadły bardzo dobrze, najlepsze oczywiście na ciepło od razu po upieczeniu 😉
Poniżej załączam przepis
Wszystkie składniki poza cukrem pudrem wymieszać, wyrobić ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i ciasto pokroić w paski. Środek każdego paska naciąć i przełożyć ciasto przez naciętą dziurkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec przez 8-10 minut (jeżeli rozwałkowaliście bardzo cienko ciasto, to wystarczy nawet 6 minut).
Posypać cukrem pudrem i zajadać do kawki 🙂
=> Dla osób korzystających z Thermomixa => wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, włączyć opcję ciasto i wyrabiać około 3 minuty, reszta kroków jest do wykonania jak przy normalnym cieście.
Dietetyk Oborniki | Dietetyk Rogoźno | Dietetyk Stęszew | Dietetyk Poznań