Witajcie!
Ostatnio dużo się słyszy o produktach zwanych super foods. Co to jest?
Są to produkty, które posiadają różne wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jednym z takich produktów są właśnie nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska. Ich główną zaletą jest duża zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, których często brakuje w naszej diecie ze względu na stosunkowo niskie spożycie ryb. Ponadto zawierają spore ilości składników mineralnych jak wapń, magnez, potas, fosfor czy żelazo. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu mogą wpływać korzystnie na pracę jelit. Dodatkowo mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Warto zatem je włączyć do diety, tym bardziej że świetnie się nadają do przygotowywania deserów!
Poniżej przepis na tartę razową z wykorzystaniem nasion chia i najpopularniejsza forma zastosowania tego składnika, czyli pudding. Można też je dodawać do koktajl owocowych czy warzywnych, owsianek, jaglanek itp.
Kaloryczność jednego kawałka tarty (przy podzieleniu na 20 kawałków): 150 kcal
Składniki:
Ciasto
70 g zimnego masła (około 1/3 kostki)
Szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
1 Jajko
2 łyżki cukru brązowego
Masa z nasionami chia
Puszka mleka kokosowego
Duże opakowanie jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
6 łyżek nasion chia
2 łyżki żelatyny
Galaretka z mango i pomarańczą
1 mango
1 duża pomarańcza
5 łyżek wody
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Ciasto
Zblendować wszystko w blenderze. Uformować kulkę z powstałej masy, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 30 minut do lodówki. Wylepić formę do tarty ciastem. Przykryć folią aluminiową i posypać np. suchym ryżem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Następnie zdjąć folię z ryżem czy fasolą, ponakłuwać ciasto widelcem i piec dalej kolejne 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Masa z nasionami chia
Mleczko koksowe wymieszać z jogurtem, miodem i nasionami chia. Odstawić na okołę 1h do lodówki, co jakiś czas mieszać, aby chia nie pozbijały się w grudki. Żelatynę zagotować w niewielkiej ilości wody, wystudzić i dodać do puddingu z chia. Odstawić, aby masa lekko zgęstniała.
Galaretka z mango i pomarańczą
Mango obrać, wykroić pestkę i pokroić w małe kawałki. Pomarańczę obrać i wyfiletować, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do garnka i wlać kilka łyżek wody. Gotować, aż powstanie dość gęsty mus. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby lekko wystygło i zgęstniało.
Na upieczone ciasto położyć lekko zgęstniałą masę z nasion chia. Na to polać lekko stężałą galaretką z mango i pomarańczy. Odstawić najlepiej na noc, aby wszystko odpowiednio się stężało.
Kaloryczność deseru 302 kcal
Składniki:
2 łyżki nasion chia
1 pomarańcza
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Pomarańczę obrać i wyfiletować (obrać z białych błonek). Zblendować z dodatkiem miodu. Wrzucić nasiona chia, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na wierzch położyć 2 łyżki jogurtu naturalnego.