Długo uważano, że grzyby poza walorami smakowymi nie mają żadnych wartości odżywczych i w dodatku są ciężko strawne, ale jak jest naprawdę?

 

Grzyby są produktem niskokalorycznym składającym się głównie z wody – kaloryczność 100g grzybów waha się od 50-70 kcal, w zależności od rodzaju grzyba. Dostarczają białka (o dość dużej wartości biologicznej) i węglowodanów, a także niewielkich ilości dobrej jakości tłuszczu. Jeżeli chodzi o składniki mineralne to dominuje w nich potas i fosfor, w niewielkich ilościach możemy znaleźć wapń i magnez. Grzyby dostarczają głównie witamin z grupy B, w gatunkach o zabarwieniu pomarańczowym (np. kurki) znajduje się również witamina A. Najbardziej wartościowym grzybem jest borowik, to on ma najwięcej witamin i składników mineralnych, ale też ma najbardziej atrakcyjny smak i jest najbardziej poszukiwanym grzybem przez zbieraczy!

Faktem natomiast jest, że grzyby są ciężkostrawne. Zawierają stosunkowo duże ilości błonnika w postaci chityny, przez co długo zalegają w żołądku. Grzyby nie powinny być spożywane przez dzieci do 3 roku życia, osoby starsze i z problemami trawiennymi.

 

Sezon na grzyby dopiero się zaczyna, pierwszym gatunkiem pojawiającym się w naszych lasach jest kurka, czyli pieprznik jadalny – osobiście moje ulubione 🙂  Jest to grzyb z blaszkami, dlatego trzeba naprawdę się znać, aby go zbierać. Jeżeli nie czujecie się na siłach ze swoją znajomością gatunków grzybów, lepiej kupić z pewnego miejsca, niż ryzykować zatruciem.

 

Co przygotować z kurek? Najpopularniejsza jest jajecznica z kurkami -niebo w gębie! Przygotowałam też odchudzony sos kurkowy bez śmietany, zasmażki i innych kalorycznych rzeczy, a w sumie jest równie dobry jak te tłustsze wersje. Idealnie wkomponował się w obiad z grillowanym kurczakiem, grillowanymi warzywami i kaszą pęczak.

 

Sos z kurek – wersja light

Składniki:

  • kurki – miseczka
  • cebula – 1/2 sztuki
  • bulion – 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy rafinowany – 1 łyżeczka
  • mleko – 1/4 szklanka
  • mąka pszenna/żytnia/ryżowa (jaką wolicie)- łyżeczka
  • mąka ziemniaczana – 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • pieprz kolorowy, ziarenka

Przygotowanie:

 

Kurki obrać i umyć. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać kurki, smażyć do czasu aż grzyby będą się dusić we własnym sosie. Dolać bulion, dodać kolorowy pieprz i gotować kilka minut. Mleko wymieszać z mąkami, wlać do gotujących się grzybów i mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem – dużo pieprzu, kurki bardzo lubią pieprz (nie bez powodu nazywają się pieprznik jadalny). Podawać z mięsem, warzywami i kawą, albo w jakiś inny Wasz ulubiony sposób.

 

 

Chcesz się zdrowo odżywiać, a przy tym jeść smacznie i zgodnie z własnymi preferencjami? Zapraszam na wizytę w gabinecie lub on line!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *