Na rynku spożywczym dominują produkty przygotowane z oczyszczonych zbóż, często pozbawionych swoich kluczowych wartości. Przyzwyczailiśmy się, że biały chleb, biały makaron i mąka pszenna 550 to nasza codzienność. Tymczasem jeżeli nie ma przeciwwskazań w naszej diecie powinny dominować produkty pełnoziarniste! Ale dlaczego?
Oprócz pieczywa razowego, makaronów z mąk pełnoziarnistych można przygotowywać potrawy z użyciem mąki razowej (mąka pszenna 1850 lub mąka żytnia typ 2000)!
Proponuję Wam ciasto z mąki razowej z porzeczkami!
Składniki:
4 jajka
duży jogurt naturalny
1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
owoce (u mnie porzeczki, ale możecie użyć innych)
cukier puder (jeżeli używacie słodszych owoców niż porzeczki, możecie go pominąć 😉 )
sól
Przygotowanie:
Masło roztopić i ostudzić. Mąki przesiać, pozostałe na sitku otręby dodać do mąki. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Stopniowo dodawać żółtka, jogurt i roztopione masło. Do składników mokrych dodać suche i połączyć łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać owocami. Piec w piekarniku w temp 180 stopni przez 45-50 minut. Jeżeli użyliście kwaśnych owoców to po wyjęciu z piekarnika posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Uwaga! Ciasto z mąki razowej ma zdecydowanie inną konsystencję – jest bardziej wilgotne i zbite po upieczeniu, niż tradycyjne!