Składniki:
– 120 ml mleka (w temp. pokojowej)
– 175 g masła (w temp. pokojowej)
– 2 saszetki drożdży suszonych
– 120 g mąki pszennej typ 1850
– 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
– 5 łyżek cukru
– 3 jajka (+ jedno do posmarowania pączków przed pieczeniem)
– słoik powideł
– 5 łyżek cukru pudru
– sok z pomarańczy
Przygotowanie:
Mąki wymieszać z drożdżami, cukrem. Dodać mleko i jajka, wyrabiać robotem około 5 minut. Dodać masło i wyrabiać kolejne 10 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wymieszać ponownie. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć ręką, nałożyć powidła i zawinąć kulkę łączeniem do dołu. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem, można pączki włożyć to foremek na muffiny, aby wyszły bardziej okrągłe, bez tego będą po prostu bardziej płaskie. Odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Z cukru pudru i soku z pomarańczy przygotować lukier, posmarować wystudzone pączki.
Smacznego!
Dietetyk Oborniki | Dietetyk Rogoźno | Dietetyk Stęszew | Dietetyk Poznań