Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Są to jedne z najczęściej i najchętniej spożywanych owoców w naszym kraju. A co kryją w sobie dobrego dla naszego organizmu?
100 gramów truskawek dostarcza tylko 32 kcal, ale ile to 100 gramów truskawek? To mniej więcej 3/4 szklanki.
Są dobrym źródłem witaminy C – dla porównania 100 gramów cytryny dostarcza 50 mg witaminy C, a truskawki 66 mg.
Dostarczają sporo folianów (szczególnie cennych dla kobiet w ciąży lub planujących dziecko) oraz potasu.
Zawierają pokaźne ilości antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają proces starzenia się skóry, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów (szczególnie tych związanych z przewodem pokarmowym) oraz niedokrwiennej choroby serca.
Błonnik zawarty w truskawkach wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi (ważne dla osób z cukrzycą) oraz zwiększa odczucie sytości po ich spożyciu.
Truskawki działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a także obniżają ciśnienie krwi.