Syrop z kwiatów czarnego bzu, zdrowy, orzeźwiający – idealny na lato! Natomiast zimą dodany do herbaty lub po prostu zalany ciepłą wodą będzie pomagał chronić nas przed przeziębieniem czy grypą.

Od kilku dni czarny bez kwitnie w najlepsze, warto to wykorzystać i przygotować syrop z jego kwiatów! Dla niewtajemniczonych, kwiaty wyglądają tak:

IMG_2148

 

Oprócz tego, syrop ma liczne właściwości korzystne dla naszego zdrowia:

  • Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – świetny środek zapobiegający i wspomagający leczenie grypy i przeziębienia w okresie zimowym
  • Pobudza ośrodki regulujące wydzielanie potu, dzięki czemu działa napotnie (ta akurat właściwość bardziej przydatna jest zimą, kiedy łapie nas jakaś infekcja)
  • Zawiera spore ilości flawonoidów, co nadaje mu działanie moczopędne oraz uszczelniające naczynia krwionośne
  • Ma wysoki potencjał antyoksydacyjny – przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia się skóry, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy czy nowotworów.

Zamiast kupować w sklepie syropy do rozcieńczania wzbogacane w różne barwniki i konserwanty, polecam spróbować przygotować samemu naturalny syrop o bardzo fajnym smaku. Poniżej zamieszczam przepis 🙂

  • 30 kwiatów czarnego bzu
  • 3 kg cukru
  • 3 litry wody
  • 3 opakowania kwasku cytrynowego lub bardziej naturalnie sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn

 

Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczny dzień w okolicach południa, wtedy są najbardziej rozkwitnięte.

IMG_2152

Kwiatki zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i odstawić na 30 godzin, co jakiś czas mieszając. Przed zalaniem kwiatów nie płuczemy – spowoduje to wymycie z nich pyłku, który jest równie cenny co same kwiaty. Po upłynieciu tego czasu płyn odcedzić od kwiatów. Tak to wygląda po 30 godzinach:

IMG_2153

Do powstałego naparu dodać cukier – dokładnie rozmieszać. Na koniec dodać kwasek lub sok z cytryny, wymieszać i gotowe!

IMG_2166

Przygotowany syrop rozlać do butelek i nie dokręcać nakrętek do końca, ponieważ syrop będzie lekko gazował. Kolejnego dnia można już szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Syrop rozcieńcza się wodą: wlewamy około łyżki syropu do szklanki 250 ml i resztę uzupełniamy wodą. Do urozmaicenia można dodać plasterek cytryny 🙂

 

Pamiętajcie, że syrop zawiera spore ilości cukru, dlatego nie pijcie go w zbyt dużych ilościach 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *