Witajcie,

Przychodzę do Was z propozycja szybkiego i efektownego deseru, w dodatku bez cukru i z dużą zawartością białka! Białko jako makroskładnik naszego pożywienia charakteryzuje się wysoką wartością sycącą, czyli dodatkowo po takim deserku nie będziesz szybko głodny.

Składniki:

  • 2 opakowania naturalnego Kvargu (FruVita, Biedornka) lub innego naturalnego serka homogenizowanego lub skyru
  • 2 garście mrożonych borówek
  • 2 garście mrożonych wiśni
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki erytrolu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • kilka borówek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Owoce włożyć do garnuszka, dodać erytrol, kilka łyżek wody i gotować około 10-15 minut.
  2. Owoce zmiksować, póki są gorące wymieszać z żelatyną i odstawić do wystudzenia.
  3. Kiedy owoce wystygną dodać Kvarg, wymieszać. Spróbować, czy nie trzeba dosłodzić. Jeżeli jest w porządku to masę przelać do silikonowych foremek na muffinki lub do foremki silikonowej do ciasta. Jeżeli nie masz foremki silikonowej, przelej po prostu do szklanych miseczek.
  4. Odstawić do stężenia.
  5. Stężone pianki wyjąć z foremki.
  6. Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka z dodatkiem mleka. Podgrzewać do roztopienia.
  7. Polać pianki, udekorować borówkami.

PS. Zamiast borówek i wiśni możesz użyć dowolnych owców, ja akurat miałam takie w zamrażarce!


Dietetyk Oborniki                                                     Dietetyk Rogoźno                                                Dietetyk Stęszew