Witajcie,
Przychodzę do Was z propozycja szybkiego i efektownego deseru, w dodatku bez cukru i z dużą zawartością białka! Białko jako makroskładnik naszego pożywienia charakteryzuje się wysoką wartością sycącą, czyli dodatkowo po takim deserku nie będziesz szybko głodny.
Składniki:
- 2 opakowania naturalnego Kvargu (FruVita, Biedornka) lub innego naturalnego serka homogenizowanego lub skyru
- 2 garście mrożonych borówek
- 2 garście mrożonych wiśni
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki erytrolu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
- kilka borówek do dekoracji
Przygotowanie:
- Owoce włożyć do garnuszka, dodać erytrol, kilka łyżek wody i gotować około 10-15 minut.
- Owoce zmiksować, póki są gorące wymieszać z żelatyną i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy owoce wystygną dodać Kvarg, wymieszać. Spróbować, czy nie trzeba dosłodzić. Jeżeli jest w porządku to masę przelać do silikonowych foremek na muffinki lub do foremki silikonowej do ciasta. Jeżeli nie masz foremki silikonowej, przelej po prostu do szklanych miseczek.
- Odstawić do stężenia.
- Stężone pianki wyjąć z foremki.
- Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka z dodatkiem mleka. Podgrzewać do roztopienia.
- Polać pianki, udekorować borówkami.
PS. Zamiast borówek i wiśni możesz użyć dowolnych owców, ja akurat miałam takie w zamrażarce!
Dietetyk Oborniki Dietetyk Rogoźno Dietetyk Stęszew