Syrop z kwiatów czarnego bzu, zdrowy, orzeźwiający – idealny na lato! Natomiast zimą dodany do herbaty lub po prostu zalany ciepłą wodą będzie pomagał chronić nas przed przeziębieniem czy grypą.
Od kilku dni czarny bez kwitnie w najlepsze, warto to wykorzystać i przygotować syrop z jego kwiatów! Dla niewtajemniczonych, kwiaty wyglądają tak:
Oprócz tego, syrop ma liczne właściwości korzystne dla naszego zdrowia:
Zamiast kupować w sklepie syropy do rozcieńczania wzbogacane w różne barwniki i konserwanty, polecam spróbować przygotować samemu naturalny syrop o bardzo fajnym smaku. Poniżej zamieszczam przepis 🙂
Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczny dzień w okolicach południa, wtedy są najbardziej rozkwitnięte.
Kwiatki zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i odstawić na 30 godzin, co jakiś czas mieszając. Przed zalaniem kwiatów nie płuczemy – spowoduje to wymycie z nich pyłku, który jest równie cenny co same kwiaty. Po upłynięciu tego czasu płyn odcedzić od kwiatów. Tak to wygląda po 30 godzinach:
Do powstałego naparu dodać cukier – dokładnie rozmieszać. Na koniec dodać kwasek lub sok z cytryny, wymieszać i gotowe!
Przygotowany syrop rozlać do butelek i nie dokręcać nakrętek do końca, ponieważ syrop będzie lekko gazował. Kolejnego dnia można już szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Syrop rozcieńcza się wodą: wlewamy około łyżki syropu do szklanki 250 ml i resztę uzupełniamy wodą. Do urozmaicenia można dodać plasterek cytryny 🙂
Pamiętajcie, że syrop zawiera spore ilości cukru, dlatego nie pijcie go w zbyt dużych ilościach 🙂